środa, 30 października 2013

SERNIK KRÓLEWSKI


Sernik królewski 
należy do jednego z najlepszych serników.
Bardzo go lubię.
 Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt.
Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne.
Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta.
Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu.
Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np. 
rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy.

Składniki na kruche ciasto:
  •  500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka smalcu
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na masę serową:
  • 1 kg. twarogu śmietankowego (musi być zmielony 3 krotnie) ja użyłam firmy President
  • 5 szt. jajek
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru ( 300 g ) lub drobnego cukru do wypieków
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • pół opakowania 20 g  budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • bakalie wedle uznania ( ja nie dodałam )

Zacznijmy od ciasta.
Do mąki dodałam pokrojone kawałki masła i smalec.


Wsypałam cukier,


kakao i proszek do pieczenia.



Wbiłam jajko i dodałam śmietanę.



Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą.


Teraz wystarczy je zagnieść.
Podzieliłam ciasto na dwie części.
Zawinęłam w folię i włożyłam je na 3 godziny do zamrażarki.


Teraz masa serowa.

Do misy miksera włożyłam miękkie masło, wsypałam cukier puder i cukier wanilinowy.
Sernik z tą ilością cukru jest nie za słodki.
Jeśli wolicie słodszy, to możecie dosypać jeszcze z pół szklanki.
 

Cały czas miksując, dodawałam po jednym żółtku.


Następnie stopniowo dodawałam twaróg.


Po nim wsypałam połowę opakowania budyniu.



Dokładnie wszystko zmiksowałam.


Białka ubiłam na sztywną pianę.
Dodawałam stopniowo


  i delikatnie wymieszałam.
 


 Blachę o wymiarach 23/34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Z zamrażalnika wyjęłam jedną połówkę ciasta.




Starłam ją na tarce o grubych oczkach.



Na wiórki wylałam masę serową.




Na jej wierzch ponownie starłam drugą część kruchego ciasta.



Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni.
Studziłam przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Smacznego!



Zapraszam również na



 

wtorek, 29 października 2013

SEZAMKI

 
 Pyszne, chrupiące i pachnące sezamki.
Proste i szybkie w wykonaniu.
Idealne jako słodka przekąska dla dzieci lub niespodziewanych gości.
Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamków 
 to tylko 200 kcal. 
Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin.

Sezamki  przywędrowały do nas z Arabii (choć niektórzy twierdzą, że krajem pochodzenia jest Afryka Środkowa), a pierwsze wzmianki na ich temat pochodzą już z czasów Babilonu. 
Tajemnicą wielowiekowej popularności przysmaku jest ziarno sezamowe. 
Sezam jest znany i ceniony na całym świecie. 
 Do wytworzenia sezamków według tradycyjnej receptury z Dalekiego Wschodu
 potrzebne są podprażone ziarna sezamu.Można go również łączyć z orzechami.



Sezam dobroczynna roślina, główny składnik wielu smakołyków - jest rośliną bogatą w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), tak istotne w okresie rozwoju i dojrzewania człowieka, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową.
Warte uwagi jest też białko zawarte w drobnych, złotych ziarenkach. 
Jego wartość odżywcza jest porównywalna do wartości białka jaja kurzego.
Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu.
Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.
Przede wszystkim jednak zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia. 
To wszystko sprawia, że pomaga on w utrzymaniu młodej, elastycznej skóry, chroni organizm przed niektórymi chorobami metabolicznymi i zmniejsza ryzyko nowotworów. 
 

 
Składniki:

  • 200 g ziaren sezamu
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka płynnego miodu



Ziarna sezamu wsypałam na patelnię.


Podprażyłam go często mieszając, aż uzyskał złoty kolor.
Odstawiłam żeby przestygł.



Do garnka wsypałam cukier.


Wlałam wodę.


Mieszałam



do momentu,aż się skarmelizuje i będzie złoty i płynny.


Do karmelu wlałam miód.


Wymieszałam.



Wsypałam uprażone ziarna sezamu.


Wymieszałam aż składniki się połączyły.


Wylałam masę na arkusz papieru do pieczenia.
Przykryłam ją drugim papierem i rozwałkowałam.
Masa szybko tężeje, więc trzeba to robić szybciutko.
Grubość sezamek zależy od Was.


Jak masa trochę wystygła, odkleiłam z niej papier.


Przełożyłam placek sezamowy na kratkę aby przestygł i stwardniał.


Teraz już można kroić ją na dowolne kształty.


Smacznego!




piątek, 25 października 2013

KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU




Kuchnia meksykańska 
 jest taka kolorowa-czerwona, żółta , zielona i brązowa.
Ostra dzięki papryczce chili, słodka dzięki żółtej kukurydzy,
 czerwona za sprawą fasoli i pomidorów.
Zieleni doda kolendra lub w zastępstwie natka pietruszki.
Smak i wyrazistość dzisiejszego kurczaka po meksykańsku 
podkreślą przyprawy:
cynamon, kolendra, goździki, papryka chili, pieprz cayenne.


Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 1 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść lub dwie kolendry lub natki pietruszki
  • pół puszki 130 g kukurydzy złocistej z czerwoną i zieloną papryką od Bonduelle
  • 125 g czerwonej fasoli gotowanej na parze od  Bonduelle
  • pomidor
  • 300 g sosu pomidorowego a właściwie kawałki pokrojonych pomidorów domowej roboty
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 7 szt. goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne firmy Kamis
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • oliwa do smażenia
  • ryż do podania / tortille pszenne
  • papryczka chili ( ja nie dodałam)
  • świeże papryki (kolorowe) ja nie dodałam



Na oliwie zeszkliłam cebulę pokrojoną w grube piórka.
Dodałam pokrojone ząbki czosnku.
Lekko posoliłam.



 W czasie gdy smażyłam cebulę, na osobnej patelni podprażyłam
nasiona kolendry i goździki.


 Utarłam je następnie w moździerzu i dodałam do cebuli.

 

 Wsypałam pozostałe przyprawy.



Wymieszałam.


 Dodałam pokrojone w paseczki piersi  kurczaka.

 

Podsmażyłam go z przyprawami.
 
 Wsypałam kukurydzę z papryką.


Wymieszałam.


 Kolej na czerwoną fasolę.


Dodałam pokrojonego w kostkę pomidora

i wlałam sos z kawałkami pomidorów.


Wlałam sok z limonki.

 
Przykryłam i  dusiłam przez około 10 minut.
Na koniec wsypałam natkę pietruszki.
Można jeszcze spróbować i ewentualnie doprawić.


Wymieszałam i danie gotowe.
Brakuje w nim ( ale nie ujmuje mu to smaku ) kawałków świeżej papryki.
Moje dziecko za nią nie przepada, tak więc ja zrobiłam je bez jej dodatku.


Pozostało już tylko ugotować ryż.
Polecam też przysmażyć tortille, pokroić je w trójkąty i wbić w danie.
Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...