środa, 27 lutego 2013

CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA



Dzisiejszy chlebek nie wymaga zagniatania.
Składniki wystarczy wymieszać drewniana łyżką!
Czas przygotowania to około 10 minut.
Czas do wyrośnięcia jest niestety trochę dłuższy bo około 2 godzin.
Ale warto poczekać - bo chleb wyszedł pyszny!
Miękki w środku z chrupiącą skórką.
A co najważniejsze wiesz co jesz i do tego ta odrobina satysfakcji ;-)
Gorąco polecam.

Składniki:
  • 500 g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia,orkiszowa)
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli (można dodać śmiało 2 łyżeczki)
  • 500 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
 Do miski wsypałam mąkę,drożdże i sól.


Następnie ziarna sezamu i siemienia lnianego.
Możecie użyć dowolnych ziaren i przypraw.
Idealny jest np.słonecznik,kminek a z przypraw np.rozmaryn.


Wymieszałam składniki.


Wlałam ciepłą wodę i mieszałam drewnianą łyżką aż powstała jednolita masa.



 Formę o długości 22 x 9 cm ( u podstawy) wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką.

Przełożyłam do niej ciasto.


Przykryłam folią spożywczą i ściereczką.
Odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny.




Gdy pięknie wyrosło, zdjęłam folię i wstawiłam ciasto
do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.
Piekłam około 40 minut.
Wyjęłam z formy i studziłam na kratce.



Smacznego!



A może bułeczkę?...



poniedziałek, 25 lutego 2013

CHLEB WIELOZIARNISTY



 

Domowy chleb wieloziarnisty
jest bardzo prosty w wykonaniu.
Robi się go naprawdę szybko.
Czas wyrośnięcia to około 40 minut.
Ziarna które dodamy zależą od naszych smaków.
Pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren.
Pycha! Polecam!

Składniki:
  • 1 kg mąki krupczatki lub pełnoziarnistej do wypieku chleba
  • 1 litr wody
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka otrąb żytnich/pszennych/owsianych firmy Kupiec i/lub szklanka płatków np.jęczmiennych lub owsianych
  • 6 łyżek siemienia lnianego złocistego
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki pestek łuskanej dyni  
 
Mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże wsypałam do miski.
 

Kolej na ziarna i płatki.




 
Wsypywałam kolejno:
płatki jęczmienne,


siemię lniane złociste,



 otręby owsiane,



 sezam,



 ziarna słonecznika i dyni.
 

Wszystkie składniki wymieszałam.


 Zalałam je ciepłą wodą i wyrobiłam w robocie.
Ciasto powinno mieć luźną konsystencję.


Przykryłam je ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut.


Ponownie przemieszałam drewnianą łyżką i przełożyłam ciasto do
 dwóch natłuszczonych foremek o wymiarach 24x8 cm.
Odstawiłam do wyrośnięcia na około 20 minut.

 



Piekłam w temp.230 stopni przez około 50 minut.
Smacznego ;)

 


Jeśli wolicie bułeczki to polecam



piątek, 22 lutego 2013

WOŁOWINA Z WARZYWAMI I MAKARONEM CHOW MEIN


 
Danie z woka przyrządza się bardzo szybko.
 Trzeba tylko wcześniej przygotować sobie składniki.
Samo smażenie zajmie chwilkę.
Można wykorzystać przeróżne,ulubione warzywa i chiński makaron jajeczny.


Składniki:
  •  200-300g chudego wołowego mięsa
  •  200g chińskiego makaronu jajecznego Chow Mein
  •  1 szt.marchewki
  •  1 szt.małej pietruszki
  •  3 plasterki selera / patyk selera naciowego
  •  2 garście zielonej fasolki
  •  różyczki brokuł
  •  kawałek pora
  •  1 szt.cebuli
  •  2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
  •  2 ząbki czosnku
  •  3 szt.pieczarek
  •  1 szklanka bulionu 
  •  2 łyżeczki białego sezamu
  •  1 łyżeczka czarnego sezamu
  •  1 mała papryczka chilli
  •  grzybki mun
  •  4-5 łyżek sosu sojowego (można więcej)
  •  1-2 łyżki oleju sezamowego
  •  2-3 łyżki oleju roślinnego
  •  1/2 łyżeczki brązowego cukru
Makaron włożyłam do osolonej, gotującej się wody i gotowałam  przez 4 minuty. 
Przełożyłam na sitko, przelałam zimną wodą i odstawiłam. 

Namoczyłam w gorącej wodzie grzybki mun.



Wołowinę pokroiłam na małe kawałki.
  

Przygotowałam i pokroiłam warzywa, czosnek i imbir.

 

W garnku podgotowałam przez chwilkę fasolkę


i brokuły.


Nie powinno się ich gotować do miękkości.Powinny być chrupkie.

Rozgrzałam w woku olej i smażyłam wołowinę przez około 4-5 minuty.

 

Dodałam pokrojoną cebulę, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli.


Dodałam marchewkę,selera i pietruszkę.


Wsypałam plasterki pieczarek.




Następnie plasterki pora.


Do warzyw dołączyła zielona fasolka,


grzybki mun.


Warzywa polałam sosem sojowym, posypałam białym i czarnym sezamem,
cukrem i podlałam bulionem.


Na koniec dodałam brokuły.


Pozostało już tylko włożyć ugotowany wcześniej makaron,
polać olejem sezamowym i sosem sojowym.


Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...