wtorek, 29 stycznia 2013

ROLADKI Z WĘDZONYM BOCZKIEM KORNISZONEM PODANE Z GRUSZKĄ I ROKPOLEM


 
Roladki z piersi kurczaka bądź indyka
 można faszerować na wiele sposobów.
Poniżej przedstawiam parę propozycji.

Dziś ta  mniej "wykwintna" ale zarazem smaczna,
a co najważniejsze szybka w przygotowaniu.

Roladki z wędzonym boczkiem i korniszonem.
Podałam do nich pyszną gruszkę wyjętą z zalewy octowej mojej mamy.
Gdy będzie na nie sezon, zrobię i podam przepis ;-)
Ale nie została ona zjedzona ot tak po prostu.
Zrobiłam do niej przepyszny sos.
Rewelacja!

 


  
Składniki: (ilość w zależności od ilości roladek)
  • piersi z indyka / kurczaka
  • plasterki wędzonego boczku
  • korniszony
  • sól
  • czarny pieprz
  • słodka/ostra czerwona papryka
  • czosnek (można uzyć granulowanego)
  • olej
sos do gruszki:
  • kawałek sera rokpol ( bądź innego pleśniowego)
  • słodka czerwona papryka
  • odrobina granulowanego czosnku i pieprzu
Pierś rozbiłam tłuczkiem.
Posoliłam, posypałam pieprzem, czosnkiem i papryką.
Ułożyłam na niej plasterki wędzonego boczku i korniszona.


    Zawinęłam i spięłam wykałaczkami.
    Na wierzch posypałam jeszcze przyprawy.


Smażyłam roladki na oleju,na złoty kolor. 

Teraz pora na sos, do wyżej wspomnianej gruszki.


W małym garnuszku roztopiłam kawałek sera rokpol.
Przyprawiłam go przyprawami.


Gdy przestygł-polałam sosem gruszkę.
Można rozkruszyć również orzechy, podprażyć na patelni i posypać na wierzch.

Polecam inne przepisy na roladki:















 Smacznego!


niedziela, 27 stycznia 2013

GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I BRYNDZĄ


Zapraszam na gołąbki podhalańskie.
 jedliście zapewne nie raz.


Polecam też  

  
Te z dzisiejszego przepisu pochodzą z polskich gór.
Faszerowane są ziemniakami, bryndzą,wędzonym boczkiem i cebulą.
Połączenie tych składników jest naprawdę rewelacyjne i warte spróbowania.

 


Składniki:
  • główka białej / włoskiej kapusty (około 1kg)
  • 500g ziemniaków
  • 125 g bryndzy 
  • 200 g cebuli
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • sól,pieprz do smaku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • olej do smażenia cebuli - około 2 łyżki
  • 1 szklanka bulionu
Z umytej kapusty usunęłam głąb.
Włożyłam ją do lekko osolonego wrzątku na około 10-15 minut.
Po wyjęciu obrałam liście z których usunęłam grube końce.


Pora na przygotowanie farszu.
Na rozgrzanym oleju podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę
 z pokrojonym wędzonym boczkiem.
Dodałam pieprz i majeranek.

Na  drobnej tarce starłam ziemniaki.
Odcisnęłam z nich nadmiar soku.



Połączyłam ziemniaki z usmażoną cebulą i boczkiem.



Dodałam bryndzę i sporo czarnego pieprzu.



Wbiłam jajka.


Wszystko dokładnie wymieszałam.
Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki, dodać można łyżkę mąki ziemniaczanej.



Na ostudzone liście kapusty nakładałam przygotowany farsz.




Zawinięte gołąbki ułożyłam  ciasno w garnku.

Polałam je bulionem i dusiłam na niewielkim ogniu przez około godzinę.



Naprawdę polecam.
Spróbujcie je przygotować.
Smacznego!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...