poniedziałek, 30 kwietnia 2012

WARZYWNA ZUPA Z SERKIEM TOPIONYM



Polecam szybką warzywną zupkę z serkiem topionym.

Wiosenną już można by rzec ;-)

Składniki:
  • 3 szt. marchewki
  • 1 szt.pietruszki
  • 0,5 szt. selera
  • kawałek białej części pora
  • parę różyczek brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 większy topiony naturalny serek
  • litr bulionu
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól,pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
Warzywa pokroiłam w kostkę.
Do garnka z wodą dodałam bulion,ziele angielskie i liście laurowe.
Pokrojone warzywa podsmażyłam chwilę na maśle.
Dodałam je do bulionu.
Następnie włożyłam różyczki brokuł i na koniec ziemniaki.
Gdy warzywa były już miękkie, dodałam topiony serek.
Przyprawiłam solą i pieprzem.
Przed podaniem można posypać świeżym koperkiem.

Zupka lekka i zdrowa polecam.
Smacznego!

czwartek, 26 kwietnia 2012

KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM


Danie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem.
Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym.
Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów.

Składniki:
  • udka z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler naciowy
  • szklanka bulionu
  • cebula
  • czosnek
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • puszka mleczka kokosowego
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów
  • olej
  • masło
  • curry
  • słodka czerwona papryka
  • sól
Udka z kurczaka obrałam ze skóry.
Podsmażyłam na maśle z odrobiną oliwy.



Zarumienione kawałki wyjęłam z garnka i zajęłam się warzywami.

Pokroiłam cebulę i podsmażyłam ją na tłuszczu
na którym wcześniej  smażyłam kurczaka.


Dodałam do niej pokrojone w plasterki - marchewkę i pietruszkę.


Chwilę je smażyłam i wsypałam kawałki selera naciowego.


Na tarce starłam imbir i ząbki czosnku.


Doprawiłam solą,curry i papryką.



Wymieszałam i dodałam do warzyw podsmażonego wcześniej kurczaka. 


Podlałam szklanką bulionu.
Przykryłam przykrywką i dusiłam około 15 minut.
Wlałam mleczko kokosowe i dusiłam aż kurczak stał się miękki.
Pod koniec dodałam przecier pomidorowy.


Można również wsypać groszek.



Smacznego!




poniedziałek, 23 kwietnia 2012

SAŁATKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW


Kiszony ogórek do obiadu.
Ale tak sam? Po prostu?
Proponuję sałatkę z ogórkiem kiszonym w roli głównej;-)

Składniki:
Ilość  w zależności od potrzeb
  •  kiszone ogórki (ja użyłam zrobionych przez siebie w słodko octowej zalewie 
  • czerwona cebula
  • marynowana papryka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Ogórki obrałam ze skórki, przekroiłam na pół i usunęłam z nich pestki.
Pokroiłam je na większe kawałki.
Dodałam do nich plasterki czerwonej cebuli.
Do miski powędrowała również marynowana czerwona papryka.
Polałam wszystko odrobiną oliwy ,doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Sałatka idealnie pasuje np.do zrazów wołowych.
Smacznego!

sobota, 21 kwietnia 2012

MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE SEROWO ŚMIETANOWYM




Danie dla wielbicieli makaronu, sera i czosnku.
Proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:
  • brokuły
  • 1 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 szt. suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie sera pleśniowego np.lazur
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • ser parmezan
  • sól
  • pieprz czarny
  • dowolny makaron np.Lubelli
Brokuły podgotowałam w osolonej wodzie.
Podzieliłam je na mniejsze części.

Cebulkę pokroiłam i podsmażyłam na oleju.
Gdy się zeszkliła dodałam starte ząbki czosnku.


Pokroiłam suszone pomidory i dodałam je do cebuli.


Wlałam ze trzy łyżki oliwy w której były pomidory.
Wkruszyłam ser pleśniowy i mieszałam aż się roztopił.


Następnie dołożyłam ugotowane wcześniej różyczki brokuł.
Wlałam śmietanę i wymieszałam.
Doprawiłam solą i pieprzem.


Podawałam z makaronem.
Na wierzch posypałam parmezanem. 



 Smacznego!

niedziela, 15 kwietnia 2012

SAŁATKA Z KURCZAKIEM SZPINAKIEM I ROSZPONKĄ



Zdrowo i kolorowo.
Sałatka ze świeżymi liśćmi szpinaku i roszponką w roli głównej.
Można ją podawać jako przystawkę, albo samodzielne danie.
Kawałki kurczaka dopełniają dzieła ;-)



Składniki:
Ilość w zależności od upodobań
  • pierś z kurczaka
  • curry
  • imbir
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • czarny pieprz 
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • świeże liście szpinaku
  • roszponka
  • czarne oliwki
  • czerwona cebula
  • świeża czerwona papryka
  • pomidor
  • bułka na grzanki
  • ser feta
  • sos do sałatki (przepis na niego znajdziecie w przepisie na sałatkę z rukoli TU)

Pierś z kurczaka przyprawiłam przyprawami i polałam oliwą.
Odstawiłam.


Kurczaka usmażyłam na patelni.
Nie kroiłam piersi,żeby były soczyste.
 


Po usmażeniu wystudziłam je i zajęłam się sałatką.



Do miski wkładałam kolejno.
Liście szpinaku.


Roszponkę



Pokrojone w paseczki piersi z kurczaka.


Obranego ze skórki pomidora.
Pokroiłam go i wydrążyłam z niego pestki.
 


Pokrojone czarne oliwki.


Plasterki czerwonej cebuli.


Paseczki czerwonej papryki.


Składniki wymieszałam.



Dodałam pokrojone kawałki sera feta.


Pokroiłam bułkę  na  grzanki.
Podsmażyłam je na patelni.
Posypałam ziołami,granulowanym czosnkiem i solą.
Skropiłam oliwą z oliwek.
 


Wsypałam je do sałatki.
Pozostało jeszcze polanie całości sosem i sałatka gotowa.
 


Smacznego!

sobota, 14 kwietnia 2012

PLACKI Z JABŁKAMI


Kto nie lubi placków z jabłkami!?
Przygotować je można w parę chwil.
Na podwieczorek czy kolację ;-)

Składniki:
  • 2 - 3 sztuki jabłek
  • 400g kefiru np.Robico
  • 2 szt.jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Jajka roztrzepałam w misce.


Wsypałam mąkę.


Wlałam kefir.


Dodałam obrane i pokrojone na plasterki jabłka.
Wymieszałam.


Formowałam placki na rozgrzanej
i polanej olejem patelni.


Smażyłam z obu stron na złoty kolor.


Podawałam posypane cukrem pudrem.
Smacznego!

Polecam również pyszne




środa, 11 kwietnia 2012

KOKOSOWE CIASTECZKA


Zaproponuję dzisiaj pyszne kokosowe ciasteczka.
Są łatwe w przygotowaniu i idealne dla wielbicieli kokosu.

Składniki:
  • 250g czekoladowych herbatników
  • 85g masła lub margaryny
  • 180g skondensowanego słodzonego mleka z puszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g wiórków kokosowych


Wsypałam herbatniki do plastikowej torebki i rozgniotłam wałkiem.
Można je także zmiksować w mikserze kuchennym.


Ja dodałam jeszcze trochę herbatników maślanych.



W rondelku roztopiłam masło.



Dosypałam pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszałam.


Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej masę.


Utarłam na gładką masę jajko z mlekiem skondensowanym
i esencją waniliową.


Wsypałam mąkę,proszek do pieczenia i cukier.


Wymieszałam.


Na koniec dodałam wiórki kokosowe.


Wszystko wymieszałam.

Wyłożyłam masę kokosową na wierzch masy z herbatników.
Zalecam maczać łyżkę co jakiś czas w wodzie,
ponieważ masa może się do niej przylepiać.


Piekłam ciasto w temperaturze 190 stopni przez 30 minut,
albo do chwili, gdy masa kokosowa stwardnieje i stanie się złocista.


Zostawiłam je w formie na 5 minut do ostygnięcia.
Pokroiłam  na kawałki. 

Można roztopić czekoladę deserową i polać finezyjnie wierzch ciasteczek.

Smacznego!


Polecam również pyszne

KOKOSANKI

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...