niedziela, 15 sierpnia 2010

SUSHI

                                                                        


                                                            おはよう  ohayō

     Sushi
  Łatwiej zapewne je kupić, zjeść i już...
Ale ominie nas wtedy przyjemność obcowania
z tym egzotycznym daniem przez dłużej.
Osobiście uwielbiam tę japońską potrawę.
Jest to jedne z najwspanialszych dań , które bym mogła jeść codziennie.
Niestety jest dosyć czasochłonne w wykonaniu...
Uważam ,że przygotowanie sushi to prawdziwa ceremonia.
Można je przyrządzać na wiele sposobów w zależności
od gustów i smaków.

Sushi oznacza ryż przyprawiony octem, połączony z rybą,owocami morza i warzywami.

Przygotowanie ryżu do sushi.

Odmierzyć odpowiednią ilość.
Opłukać obficie wodą, zmieniając ją co najmniej trzy razy.
Woda powinna być przeźroczysta, po ostatnim płukaniu.
Wsypać ryż do garnka i zalać wodą.
Przykryć i gotować na średnim ogniu.
Kiedy zacznie wrzeć,podkręcić gaz na maksimum minutę, następnie zmniejszyć płomień na kolejne 6-7 minut, ponownie dokręcić gaz, tym razem na minimum.
Gotować jeszcze 10 minut.
Wyłączyć gaz, pozostawić pod pokrywką na 10 minut.

Przygotowanie sosu do ryżu.

Podczas gdy ryż się  będzie gotował, wlać do rondelka ocet do sushi, wsypać sól i cukier, podgrzewając na małym ogniu.Nie doprowadzić do wrzenia.Odstawić aż wystygnie.
Tak przygotowaną mieszanką zalać ryż i dokładnie wymieszać.
Odstawić do ostygnięcia.

Składniki:
  • 500 g ryżu do sushi
  • 750 ml wody

Do przyprawienia ryżu:
  • 125 ml octu ryżowego (lub jabłkowego)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Składniki do roladek:

płaty wodorostów nori, marynowany imbir, wasabi, sos sojowy

Do wyboru: łosoś wędzony, tuńczyk, awokado, surimi, 
sezam biały lub czarny, ogórek, marynowana rzodkiew

Ja często przyrządzam sushi dodając wędzonego łososia, 



krewetki, awokado,



 marynowaną rzodkiew,



ogórka, paprykę,



 paluszki krabowe - surimi, 



W zależności od natchnienia i zapasów w lodówce składniki
często się różnią i zmieniają.




Oczywiście nigdy nie zabraknie nori - prasowanych morskich glonów.
Makisu jest niezbędny do zwijania roladek z wodorostów nori.
Jest to rodzaj małej maty ( 27x24 cm) wykonanej z drobnych listewek lub cienkich bambusowych patyczków.



Ważny jest również chrzan japoński czyli  wasabi.
Dostępny jest w tubkach z gotową pastą lub w słoikach jako proszek do zalania wrzątkiem.
Niezwykle ostra esencja o zielonym kolorze.


Kolej na imbir marynowany.
Tarty, krojony w cieniutkie plasterki lub w słupki.
Surowy lub marynowany wzbogaca smak sushi.



 Sos sojowy jest potrzebny
 do maczania tych rozkosznie pysznych małych kawałeczków, 
które szybko znikają w  ustach.

Sos sojowy powstaje na wskutek fermentacji gotowanej soi i prażonej pszenicy połączonych wodą i solą morską.

Zaczynamy rozkładając ryż na nori.
Nori układamy błyszczącą stroną do dołu.
Ręce namoczyć w wodzie z octem.
Powinno się pozostawić około 4 cm pustego płata wodorostu.
Posypałam ryż sezamem.
Na środku posmarowałam wasabi.



Rozłożyłam na środku płaty różowego imbiru marynowanego.



Następnie na nim ułożyłam wędzony łosoś.



Kolej na pozostałe składniki.
Surimi, awokado, paprykę, żółtą rzodkiew.



Teraz należy unieść kciukiem makisu, przytrzymując składniki pozostałymi palcami i zwinąć, starając się połączyć oba krańce w punkcie, w którym kończy się pasek ryżu.
Lekko ucisnąć makisu, aby dobrze połączyć składniki, następnie wyciągnąć roladkę z makisu, 
przesunąć ją na deskę do krojenia.



Pozostało już tylko pokroić roladki na kawałki bardzo ostrym nożem.




ありがとう arigatō

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...